Yeterlilk Derecesi En Yüksek Ürün Buğday

Tahıllar arasında en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 113,6 ile buğdayda gerçekleşti.

Yeterlilk Derecesi En Yüksek Ürün Buğday

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015-2016 yılı bitkisel ürün denge tablolarından; ’Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler’i açıkladı. Buna göre; toplam tahıl ürünlerinde 2015-2016 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 110,2 olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 113,6, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 106,5, mısırın ise yüzde 105 olarak gerçekleşti.

Kuru baklagillerden kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün yüzde 98,1 ile nohut oldu. Tüketimin fazla olduğu kırmızı mercimeğin yeterlilik derecesi de yüzde 81,6 olarak gerçekleşti.

Yenilebilir kök ve yumrular grubundan patateste yeterlilik derecesi yüzde 100,8, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeğinde yüzde 78,9, soyada yüzde 6,9 ve kolzada yüzde 26,9 düzeyinde oldu.

Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilmiş olup, yeterlilik derecesi yüzde 94,4 olarak gerçekleşti.

(İHA)



HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.