Uzmanından Rahatlatan Deprem Açıklaması

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, son günlerde kentte art arda meydana gelen artçı depremlerin fay hatlarındaki enerji boşalımı olduğunu söyledi.

Uzmanından Rahatlatan Deprem Açıklaması

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Doğu Anadolu Bölgesi’nin fayların sıkıştığı bir noktada yer aldığını belirterek, “Van ilimizde, maalesef bu sıkışma bölgesinde yer almaktadır. Tektonik sıkışma bölgelerinde zaman zaman depremlerin yoğunlaşması son derece normaldir. Bu bölgede bulunan faylarda enerji boşalması şeklinde devam etmektedir” dedi.

2011’de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depreme yol açan fayın tamamen kırılmadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Köse, “2011’de yaşanan 7.2 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 19 kilometre derinlikte meydana gelmiş ve o derinlikten itibaren 5-10 kilometrelik fay kırılmıştı. Ancak bu fayın yüzeye yakın olan kısmı kırılmamıştı. Son günlerde meydana gelen depremlerin bazıları o fayın üzerinde, bazıları ise Van Gölü’nün bulunduğu alandaki fayın üzerinde meydana geldiği görülmektedir. Dolayısıyla bu bölgedeki sıkışma tektoniği devam ederse, bu fayların üzerinde enerji boşalması normaldir. Ancak bu ‘büyük bir deprem meydana gelecek’ demek değildir. Son günlerdeki artçılar bölgedeki fayların enerji boşalması olarak nitelendirilebilir. Burada büyük bir deprem meydana gelip gelmeyeceğini ise kimse bilemez” şeklinde konuştu.

“GEREKSİZ KAYGILARA KAPILMAYA GEREK YOK”

Türkiye’nin her yerinde depremlerin meydana geldiğini ifade eden Köse, “Bu büyük bir deprem olacak anlamına gelmiyor. Burada büyük bir deprem olabilir de olmayabilir de, şu an için dünyada depremleri önceden tahmin eden bir teknoloji yoktur. Onun için gereksiz kaygılara kapılmaya gerek yoktur. Büyük depremlerin meydana gelmeden önce bir göstergeleri yoktur” diye konuştu.

(Murat Dalgın/İHA)



HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.