En iyi üniversite kuluçka merkezlerinden ikisi Türkiye'de

Dünya çapındaki üniversitelerin değerlendirildiği, “En İyi Üniversite Kuluçka Merkezleri” listesine Türkiye’den, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek ve Bilkent Cyberpark girdi.

En iyi üniversite kuluçka merkezlerinden ikisi Türkiye'de

Dünya genelinde 53 ülkedeki, 387 nokta ve ve 259 programı kapsayan girişimcilik kuluçka merkezlerinin karşılaştırıldığı UBI Global endeksi açıklandı.

“En İyi Üniversite Kuluçka Merkezleri” listesinin ilk sırasında ABD yer alırken, Türkiye, Hollanda ve İsveç ikişer merkezle girmeyi başardı.

İLK 10'DA İKİ TÜRK ÜNİVERSİTESİ
Araştırmadaki ilk on kuluçka merkezi arasına, Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek ve Bilkent Cyberpark girmeyi başardı.

İTÜ Çekirdek listede üçüncü sırada bulunurken, Bilkent Cyberpark ise sekizinci sıradan listeye girdi.

İsveç merkezli araştırma kuruluşu UBI Global’in değerlendirmesinde, kuluçka merkezinin aldığı başvuru sayısı, operasyonel bütçesi, mentor, destekçi ve eğitmen havuzu, girişimcilere verilen eğitim, mentorluk sayısı, merkezin çıkardığı başarılı girişimci sayısı, girişimcilerin yarattığı istihdam, aldıkları yatırım ve ciro gibi birçok kriter bulunuyor.

PROJELERE 4.7 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILDI
Araştırma verilerine göre, söz konusu merkezlerden 2017 yılında 3.2 milyar dolarlık satış geliri elde edildiği ve buralardaki projelere de toplamda 4.7 milyar dolarlık yatırım yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Kuluçka merkezlerindeki ilk üç sektör tüketiciye yönelik, işletmelere yönelik ve sağlık alanındaki faaliyetler olarak raporda yer alırken, söz konusu merkezlerde yararlanılan ilk üç teknolojinin de nesnelerin interneti, büyük veri ve dijital sağlık olduğu vurgulandı.

UBI Global endeksinde, Brezilya, Meksika, Kanada, ABD ve Kolombiya’daki kuluçka merkezlerinin diğer ülkelerden daha ileri seviyede olduğu ortaya konuldu.

BÜYÜMEYİ OLUMLU ETKİLİYORLAR
Girişimcilerin ve start-up’ların ekonomik büyümeyi olumlu etkilediklerinin altı çizilen raporda, söz konusu şirketlerin istihdam yaratma oranlarının da geleneksel kurumlara göre daha hızlı arttığına dikkat çekildi.

14 BİN 500 MEZUN VERDİ
Araştırmaya göre, dünya çapındaki kuluçka merkezlerinde 2017’de 70 bin iş imkânı yaratılırken, 2012- 2016 arasında ise 14 bin 500 kişi kuluçka merkezlerindeki programlardan mezun oldu.

Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre UBI Global araştırmasında, girişimlerin sosyo-ekonomik potansiyeli yüksek ekosistemleri oluşturduğu belirtilerek, özel sermaye şirketleri ve hükümetlerin söz konusu ekosistemleri ileriye taşıyacak kuluçka merkezlerine desteklerinin artarak sürdüğü kaydedildi.

İNOVASYON STRATEJİSİNİ BELİRLİYORLAR
Kuluçka merkezlerinin, ekonomik kalkınma programlarından daha verimli sonuçlar veren bir endüstri haline geldiğini ortaya koyan raporda, üniversite bağlantılı merkezlerin ise birçok ülkenin inovasyon stratejisini belirlemede önemli rol üstlendiği bildirildi.

Kuluçka Merkezi                                                       Ülke

1871- Chicago Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi       ABD

YES!Delft                                                                  Hollanda

İTÜ Çekirdek                                                             Türkiye

Uppsala İnovasyon Merkezi                                      İsveç

IPN Incubadora                                                         Portekiz

INITS                                                                         Avusturya

Arctic İş Geliştirme Merkezi                                      İsveç

Bilkent Cyberpark                                                     Türkiye

Global Kuluçka Servisi                                              Hindistan

UtrechtInc                                                                  Hollanda

 

 

 

 

KAYNAK : EN SON HABER



HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.